Over deze partner

In het archief van de Stad Geel kan je grasduinen in de diverse collecties uit de rijke geschiedenis van Geel en omstreken. De uitgebreide krantencollectie van het Geelse archief kan je hier terugvinden en bestaat uit de volgende titels:

  • Advertentieblad van Gheel en der omliggende dorpen

In 1869 ontstaat het Advertentieblad van Gheel als liberale tegenhanger van het Nieuwsblad van Geel. Tot aan WO II blijft dit blad bestaan. Jammer genoeg bleven er slechts enkele jaargangen en een aantal losse nummers bewaard.

Info over Advertentieblad van Gheel in de Abraham-catalogus: c:bnc:2870

  • De Gazet van Geel

De Gazet van Geel werd uitgegeven in Geel vanaf 1960. Vanaf nr. 35/1967 wordt de krant verdergezet als ’t Krasse Krantje.

Info over De Gazet van Geel in de Abraham-catalogus: c:bnc:8644

  • DIR Magazien

DIR Magazien was een advertentieblad dat voor de eerste keer in 1966 verschenen is. Het blad werd uitgegeven in Geel maar werd ook verdeeld in omliggende gemeenten. Zo werd Editie Geel verspreid in Eindhout, Veerle, Varendonk, Geel, Kasterlee, Meerhout, Oevel, Tongerlo, Olen, Vorst en Westerlo.

Info over DIR Magazien in de Abraham-catalogus: c:bnc:8646

  • Het Kempenland: Katholiek weekblad voor Herentals en omstreken

Het Kempenland is een voortzetting van De Meerhoutenaer, gesticht in 1863. In 1864 werd de redactie overgebracht naar Herentals en veranderde de titel in Het Kempenland. De krant was aanvankelijk zeer strijdend katholiek en Vlaams. Tijdens het Interbellum verloor de krant het militant Vlaams engagement.

Info over Het Kempenland in de Abraham-catalogus: c:bnc:1207

  • Hier de Kempen

Hier de Kempen was een reclameblad voor Balen, Geel, Mol en omstreken dat uitgeven werd in Hasselt door uitgeverij Concerta NV. De editie Geel werd verspreid in Geel, Kasterlee, Lichtaart, Olen, Oevel, Eindhout, Westerlo, Tongerlo en de editie Mol in Mol, Balen, Olmen, Dessel, Retie, Meerhout.

Info over Hier de Kempen in de Abraham-catalogus: c:bnc:8647

  • Koerier: Grootste informatieblad voor Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Koerier, informatieblad van de provincie Antwerpen is voor de eerste keer in 1973 verschenen. Per regio verscheen er een aangepaste editie. Onze editie werd zowel in Geel als in Mol verspreid.

Info over Koerier in de Abraham-catalogus: c:bnc:8648

  • Nieuwsblad van Geel

Het Nieuwsblad van Geel is één van de oudste onafhankelijke weekbladen in Vlaanderen, ontstaan in 1853 en uitgegeven tot december 2018, met uitzondering van WO II. Tot 1974 was het een uitgesproken katholiek opinie- en informatieblad. Met de komst van Aloïs Meeus als uitgever werd het blad opengesteld voor andere gezindheden, partijen en verenigingen.

Info over Nieuwsblad van Geel in de Abraham-catalogus: c:bnc:2867

  • ’t Geels succes

t Geels succes was een nieuws- en reclameblad dat uitgegeven werd door de dezelfde uitgever als Het Kempenland. De krant werd uitgegeven vanaf 1960.

Info over ’t Geels succes in de Abraham-catalogus: c:bnc:8649

  • ’t Krasse Krantje

’t Krasse krantje is in 1967 een nieuwe titel voor De Gazet van Geel. De nummering van de jaargangen liep gewoon door.

Info over ’t Krasse krantje in de Abraham-catalogus: c:bnc:8645

 

Let op: De collectie tot en met 1945 is voor iedereen online toegankelijk. De collectie vanaf 1946 kan je – wegens de wet op de auteursrechten – enkel raadplegen in de archieven, documentatiecentra en bibliotheken van de deelnemende gemeenten.