Over deze partner

Het Historisch Archief Berlaar verzamelt en beheert archieven en documententatie over Berlaar en Gestel. De collectie kwam tot stand met hulp van verschillende particulieren en verenigingen. Belangrijke deelcollecties zijn die van Frans Verbinnen, Louis Van Parijs, Toine De Sutter, Jan Van Asch, Marcel Dillen, Jef De Ceuster, Oger de Biolley, Jeroen Janssens, René Vervloet en de archieven van OKRA, de scouts, de gidsen en VOSOG.

  • Gazet van Berlaar

De Gazet van Berlaar verscheen voor het eerst in 1905 en werd uitgegeven door Jan Baptist Augustijnen . De eerste jaren werkte hij vanuit Lier, vanaf 1912 vanuit de Smidstraat in Berlaar. Na de Eerste Wereldoorlog verhuisde de drukkerij naar de Dorpsstraat.

Info over de Gazet van Berlaar in de Abraham-catalogus: c:bnc:560.

  • De Vrede

Door omstandigheden moest Augustijnen zijn zaak overlaten aan De Rocker die de Gazet van Berlaar verder zette. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde de naam van de Gazet van Berlaar in De Vrede.

Info over De Vrede in de Abraham-catalogus: c:bnc:10184

  • Nieuw Berlaar

In 1946 volgde Alfons Janssens De Rocker op en doopte het weekblad Nieuw Berlaar. In 1967 volgde Jef Janssens zijn vader op.

Info over Nieuw Berlaar in de Abraham-catalogus: c:bnc:3602.

  • Gazet van Balder

In 1991 werd de uitgave van Nieuw Berlaar stopgezet en vervangen door een veertiendaagse uitgave onder de naam Gazet van Berlaar. De eerste editie verscheen op 18 januari 1991, de laatste op 22 december 2006.

Info over Gazet van Balder in de Abraham-catalogus: c:bnc:3601.